Skaffa en nattlampa till barnet

Något som kan vara bra att ha i ditt barns rum, det är en så kallad nattlampa. Detta nattljus kallas ibland för nattorienteringsljus. Det eftersom att en nattlampa även kan används för att se på natten om man vaknar och behöver gå på toaletten. En nattlampa används främst i barnets sovrum, som ett bra komplement till sänglampan. 

Nattlampor finns inte bara för barn, utan det finns även för vuxna. Det är en bra lampa, oavsett om man är mörkrädd eller bara vill ha ledljus om natten. 

Varför sätta upp en nattlampa?

En nattlampa har utformats så att den ska kunna lysa hela natten. Själva ljuset är dock inte allt för starkt och det blir inte jobbigt för ögonen då den lyser. Den kan vara bra att ha för barn som inte kan somna utan att ha någon form av ljus, samt även för vuxna som inte heller vill vara utan. Att ha en vanlig bordslampa tänd hela natten är inte att rekommendera, utan det passar bättre att sätta upp en nattlampa. 

En nattlampas ljus är bättre för ögonen samt att den är mer diskret. Det gör även att man inte vaknar till liv allt för mycket när man går på toaletten om natten. 

Vilken nattlampa är lämplig?

Det finns idag en mängd olika varianter av nattlampor. Det finns lampor som passar riktigt små barn, så väl som det finns nattlampor för vuxna. Den första frågan att ställa då en nattlampa ska köpas det är vad den ska vara till och för vem.

Små barn kan behöva ljus även då de ska sova. Då kan fina nattlampor med projektioner eller en nattlampa med mjuka ljud vara bra. Det finns lampor med timer med, som man kan ställa in, om det bara handlar om att ha ljus vid läggdags.

En annan variant av nattlampa är en klassisk plug-in-lampa, som sätts i uttaget och ger lite ljus. Även den kan lysa hela natten, samt ge ledning till var toaletten är om natten. Det finns även nattlampor med sensor, som bara tänd vid rörelse. 

Hitta rätt nattlampa

För att du ska hitta en passande nattlampa, fundera på vad för typ av lampa det ska vara och till vem. Fundera på om den ska vara i en särskild färg eller i en särskild design. Fundera även på om den ska lysa hela natten, ha en timer eller gå på med en sensor. Fundera även på hur den ska drivas, om den ska ha en kontakt eller om den ska gå på batterier. Sedan finns det ju även de nattlampor med musik eller med projektor, som kan göra det lättare för barnet att somna.

Det är inte fel att satsa på en nattlampa till ditt barn, om det är så att han eller hon vill ha lite ljus då det är dags att sova. Det är även bra att ha mitt i natten, så att barnet själv kan ta sig till toaletten och tillbaka utan att behöva tända en vanlig lampa eller väcka dig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.